Jak przygotować sprawozdanie?

Dla jednych już trwa, dla innych zbliża się czas przygotowywania sprawozdań z realizacji projektów dofinansowanych w ramach FIO - Śląskie Lokalnie. Jak to zrobić poprawnie?

2017-10-09  |   Drukuj

Sprawozdanie składa się z dwóch części – merytorycznej i finansowej. W pierwszej należy odpowiedzieć na kilka pytań dotyczących zrealizowanych działań, w drugiej – przedstawić poniesione wydatki. Grupy nieformalne działające samodzielnie składają tylko merytoryczną część sprawozdania.

Sprawozdanie należy przygotować w wersji elektronicznej za pomocą systemu witkac.pl i poinformować swojego doradcę lub opiekuna w celu wstępnego sprawdzenia.

Sprawdzone i zapisane sprawozdanie należy pobrać jako dokument w formacie PDF, wydrukować, podpisać i dostarczyć osobiście lub przesłać na adres:
Centrum Rozwoju Inicjatyw Społecznych CRIS
ul. Kościuszki 22/5
44-200 Rybnik

Jakie dokumenty należy dołączyć do sprawozdania?

1. Grupy nieformalne działające samodzielnie do sprawozdania załączają pełną dokumentację merytoryczną potwierdzającą realizację projektu (np. listy obecności, dokumentację fotograficzną, materiały dotyczące promocji). Wszystkie dokumenty należy dostarczyć w oryginałach.
  2. Organizacje pozarządowe i inne uprawione podmioty oraz grupy nieformalne działające przy organizacji lub innym uprawnionym podmiocie do sprawozdania dołączają potwierdzone za zgodność z oryginałem kopie dokumentów finansowych potwierdzających poniesione wydatki (faktur, rachunków, wyciągów bankowych, raportów kasowych itd.), a także potwierdzenie zwrotu niewykorzystanej części dotacji.

Wszyscy Realizatorzy, u których przeprowadzono kontrolę do sprawozdania załączają dokumenty potwierdzające, że zastosowano się do zaleceń osoby kontrolującej (np. poprawione dokumenty, wyjaśnienia – zgodnie z zaleceniami wynikającymi z protokołu pokontrolnego).

Kto podpisuje sprawozdanie? Sprawozdanie powinno zostać podpisane przez:

• wszystkich członków grupy nieformalnej - w przypadku projektu realizowanego przez grupę nieformalną działającą samodzielnie;
  • osoby uprawione do reprezentowania podmiotu w sprawach majątkowych – w przypadku projektu realizowanego przez organizację pozarządową lub inny uprawniony podmiot;
  • wszystkich członków grupy nieformalnej oraz osoby uprawione do reprezentowania podmiotu w sprawach majątkowych – w przypadku projektu realizowanego przez grupę nieformalną działającą wspólnie z organizacją pozarządowa lub innym uprawionym podmiotem.

73!

Tyle projektów uzyskało dotacje w ramach konkursu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich - Śląskie Lokalnie 2017: realizacja lokalnych przedsięwzięć: sprawdź wyniki

Znajdź swojego doradcę

Najczęstsze pytania

Nie, ograniczenie to dotyczy wyłącznie grup nieformalnych wnioskujących wspólnie z podmiotem. Pozostałych Wnioskodawców limit ten nie obowiązuje.

Tak, może zdarzyć się sytuacja, że młody podmiot nie będzie miał jeszcze NIP-u (numer REGON nie jest wymagany na etapie składania wniosku). W tej sytuacji pole dotyczące numeru NIP we wniosku o dofinansowanie należy pozostawić niewypełnione. Należy jednak pamiętać, że podmiot musi mieć NIP na etapie podpisania umowy o dofinansowanie.

Nie. W opisanej sytuacji rola podmiotu może sprowadzać się wyłącznie do rozliczenia dotacji. Stąd też nie jest zasadne ponoszenie przez podmiot innych wydatków związanych z realizacją projektu.

Zobacz wszystko

A wonderful serenity has taken possession of my entire soul, like these sweet mornings of spring which I enjoy with my whole heart. I am alone, and feel the charm of existence in this spot, which was created for the bliss of souls like mine.

I am so happy, my dear friend, so absorbed in the exquisite sense of mere tranquil existence, that I neglect my talents. I should be incapable of drawing a single stroke at the present moment; and yet I feel that I never was a greater artist than now.

When, while the lovely valley teems with vapour around me, and the meridian sun strikes the upper surface of the impenetrable foliage of my trees, and but a few stray gleams steal into the inner sanctuary, I throw myself down among the tall grass by the trickling stream; and, as I lie close to the earth, a thousand unknown plants are noticed by me: when I hear the buzz of the little world among the stalks, and grow familiar with the countless indescribable forms of the insects and flies, then I feel the presence of the Almighty, who formed us in his own image.

Duis dictum tristique lacus, id placerat dolor lobortis sed. In nulla lorem, accumsan sed mollis eu, dapibus non sapien. Curabitur eu adipiscing ipsum. Mauris ut dui turpis, vel iaculis est. Morbi molestie fermentum sem quis ultricies. Mauris ac lacinia sapien. Fusce ut enim libero, vitae venenatis arcu. Cras viverra, libero a fringilla gravida, dolor enim cursus turpis, id sodales sem justo sit amet lectus. Fusce ut arcu eu metus lacinia commodo. Proin cursus ornare turpis, et faucibus ipsum egestas ut. Maecenas aliquam suscipit ante non consectetur. Etiam quis metus a dolor vehicula scelerisque.

Nam elementum consequat bibendum. Suspendisse id semper odio. Sed nec leo vel ligula cursus aliquet a nec nulla. Sed eu nulla quam. Etiam quis est ut sapien volutpat vulputate. Cras in purus quis sapien aliquam viverra et volutpat ligula. Vestibulum condimentum ultricies pharetra. Etiam dapibus cursus ligula quis iaculis. Mauris pellentesque dui quis mi fermentum elementum sodales libero consequat. Duis eu elit et dui varius bibendum. Sed interdum nisl in ante sollicitudin id facilisis tortor ullamcorper. Etiam scelerisque leo vel elit venenatis nec condimentum ipsum molestie. In hac habitasse platea dictumst. Sed quis nulla et nibh aliquam cursus vitae quis enim. Maecenas eget risus turpis.